Fikirlerini Paylaş, Sen de Kazanmaya Başla!

29 Ağustos 2014 Cuma

30 yaşın 23 yaşa tavsiyeleri

Quora’nın Kariyer Tavsiyesi bölümünde bir kullanıcının bir soruya verdiği harika cevabı gördüm. Soru şuydu: Şu an bana verebileceğiniz ve 5 yıl içerisinde işime çok yarayacak öneriler nelerdir? Bu konu aslında daha önce çok yazıldı ve tartışıldı. Yani bir kişinin geçmişe dönme ihtimali olsaydı neyi farklı yapardı? 30 yaşına gelmiş ve kariyerinde ilerlemiş bir kişi, 23 yaşındaki kendisine nasıl tavsiyelerde bulunurdu? Hep yaptığı hangi şeyi durdurmak, hiç yapmadığı neyi başlatmak isterdi? İşte cevaplar da bunun üzerine şekillenmişti. Verilen onlarca cevabın içerisinde 8.600 oy alarak sıyrılan güzel bir yazı vardı. Başlığı şuydu: “Şimdiki Aklım Olsaydı 23 Yaşıma Şunları Tavsiye Ederdim”.
Emin olun okuduğunuzda siz de hak vereceksiniz.
  • Ne yaparsan yap sıkı çalışmayı ve ısrarcı olmayı öğren. Kafana koyduğun şeyi gerçekleştirebilmek için olabilecek her şeyi yaptığına emin ol.
  • Zamanı geldiğinde sosyal medyadan uzak kalmayı öğren ve onun bağımlısı olma. Sadece bunu yaparak bile aynı yaştaki binlerce kişinin önüne geçebilirsin.
  • Bilgisayar oyunları tamamen zaman kaybıdır, eğer kontrollü bir şekilde günde yarım saat – bir saat oynayabiliyorsan harika, ama eğer aklın orada kalacaksa, saatlerce bilgisayarın veya konsolun başında sabit kalacaksak sakın bulaşma.
  • Yıllarca devam ettirebileceğin, zevkle yaptığın, bunaldığında ona kaçtığın ve deli gibi sevdiğin bir hobi bul, uzun vadede seni kurtaracağı depresyonlara inanamayacaksın.
  • Bilgisayarla daha içli dışlı ol ve bir programlama dili öğren. Bunun için hiçbir zaman geç değil, interneti ve programlamayı kullanarak yapabileceklerine inanamayacaksın.
  • Telefonda tanımadığın insanlarla nasıl konuşulması gerektiğini öğren. Çoğu kişi tanımadığı insanlarla konuşmaktan hala çok çekinir. Bir şekilde bunun üstesinden gel ve özgüvenini yükselt.
  • Çalışırken bir yandan da küçük bir iş başlat. Blog olabilir, Linkedin grubu olabilir, yerel bir işletme olabilir, al-sat olabilir. Mutlaka ilgilendiğin küçük de olsa başka bir iş olsun.
  • İstatistik dersi al ve genel istatistik hakkında bir fikir edin. Böylece genel yargıların ne kadar yanlış verildiğini ve istatistiğin ne kadar az kullanıldığını öğren. Bu senin hemen hemen tüm tartışmalara farklı bir şekilde yaklaşmana yol açacak. Sana farklı bir bakış açısı kazandıracak.
  • Her zaman kendinle veya evrenle konuşabileceğin bir odan olsun. Günün belli dakikalarında mutlaka o odaya kapan ve sesli bir şekilde konuş. Tüm düşüncelerini dile getir, yaz, sırala, çözmeye çalış. Dinlemenin ve cevaplamanın güzelliğini keşfet.
  • Az da olsa ekonomi ve finans yönetimi öğren. Bir bütçe yap ve onda takılı kal, bütçeni aşma. Paranı yönetmeyi başarırsan hayatını yönetirsin. Çok paran olsa da bu disiplinde takılı kal ve o ay harcaman gerektiği kadar harca, daha fazla değil. Artanı biriktir, ileride lazım olabilir.
  • “İyi Networking Nedir?” öğren, ilişki kur ve onları yaşat.
  • Sevdiğin müzik türünü bul ve araştır. Seni gerçekten canlı hissettiren bir müzik türü mutlaka vardır, bu müziği her sabah dinle ve şarj ol.
  • Mutlaka kitap oku, günde 10 sayfa da olsa bir şeyler oku ve kendini geliştir. Hiç bıkma, sıkılma, sürekli oku.
                    •  Kaynak:  ileTTişim Blog

1 yorum:

  1. 30 unda ama arada 23 unde gibi davranan birisi olarak bu aralar onerilere uydugumu dusunuyorum, ozellikle sosyal medya; daha dun kendime ceza verdim ve facebook`umu bir haftaligina kapattim. Gerci merak ediyorum bir hafta dayanabilir miyim? ;) bir de telefon konusunda gecen hafta konusmadigim operator kalmadi, hemi de ingilizce, taksi sirketi basta olmak uzere, elektirik ve gaz sirketlerini saymadan gecemiycem ;)

    YanıtlaSil